2. ROČNÍK

Ve čtvrtek 25. 3. 2021 proběhlo finále již druhého ročníků Olympiády regionálních znalostí žáků 2.stupně základních škol Rychnovska, Kostelecka a Dobrušska. Druhý ročník proběhl celý online. Soutěž připravili zaměstnanci a členové Sdružení SPLAV jako jednu z aktivit podporujících vzdělanost a vztah mladých obyvatel k obcím a regionu, kde žijí. Že je to téma potřebné, ale i zajímavé, potvrdila účast významných odborníků pana Jiřího Macha, Josefa Lukáška, Bohumíra Dragouna, Petra Hudouska a Davida Rešla, kteří připravili otázky soutěže a zasedli v porotě. Celé finále bylo vysílané online na Youtube a tak žákům mohli fandit spolužáci, kamarádi, nebo rodina. Olympiáda 2021 – plakát.pdf

Celkem čtyřicet tříčlenných družstev ze šesti škol absolvovalo 3.3.2021 online první kolo školní soutěže s 50 otázkami z oblasti historie, přírodopisu, zeměpisu a osobnosti obcí Rychnovska, Dobrušska a Kostelecka. Nejvíce družstev reprezentovalo gymnázium v Rychnově nad Kněžnou. Své zástupce v soutěži měly také základní školy v Javornici, Týništi nad Orlicí, Vamberku, Skuhrově n.B. a další rychnovská škola – Javornická.  Deset nejúspěšnějších týmů podle bodového zisku postoupilo do druhého finálového kola, které proběhlo také online. O vítězství zde bojovala družstva 3 škol – Gymnázia F.M. Pelcla, ZŠ Javornické v Rychnově nad Kněžnou a ZŠ Týniště nad Orlicí. Jednotlivé týmy odpovídaly online v aplikaci ZOOM před odbornou porotou na druhé straně obrazovky na otázky formou soutěže Riskuj – volily téma a obtížnost otázky podle vlastní strategie. Největší odvahu, ale i znalosti volbou nejnáročnějších otázek v této části druhého kola soutěže prokázali zástupci rychnovského gymnázia – družstvo Dream team ve složení Vojtěch Brandejs, Eduard Linhart a Ondřej Martinek.

Dalším úkolem týmů pak byla prezentace předem zvoleného tématu vztahujícího se k přírodě regionu, na jejíž zpracování měli žáci 2 týdny. Soutěžící mohli vybírat z témat „LES, CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST ORLICKÉ HORY A LIDÉ OKOLO“, „ZAJÍMAVÉ PŘÍRODNÍ MÍSTO V MÉ OBCI A OKOLÍ“, nebo „MÍSTA DALEKÝCH ROZHLEDŮ ORLICKÝCH HOR“, které se staly nejoblíbenějším tématem. Zde největší invenci předvedly členové družstva Gymnázia F.M. Pelcla., kteří jednak celou prezentaci Místa dalekých rozhledů představili „z patra“, ale také použili vlastní fotografie a všechna místa zaznačili do mapy, vytvořili trasu a celou prezentaci pojali jako tip na výlet.

Po sečtení bodového zisku z obou částí druhého kola byli vyhlášeni vítězové soutěže – družstvo Gymnázia F.M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou ve složení Ondřej Felcman, Jakub Pácha a Vojtěch Černý, kteří si říkali Velmi originální název. Na druhém a třetím místě se umístila družstva Javorníčci a Javorníček z rychnovské základní školy Javornická.

Hlavní cenou pro vítěze je půlhodinový vyhlídkový let nad Orlickými horami a jejich podhůřím.  Celou řadou zajímavých cen mnoha sponzorů z našeho kraje i regionu však bylo odměněno všech 10 týmů druhého kola. Doufáme, že olympiáda regionálních znalostí se stane tradicí, děkujeme všem zúčastněným studentům i jejich učitelům a těšíme se na příští ročník, snad již osobně!

Předávání cen:

V září 2021 se proletěli nad Rychnovskem výherci 2.ročníku olympiády, žáci Gymnázia F.M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou Ondřej Felcman, Jakub Pácha a Vojtěch Černý, kteří si v soutěži říkali Velmi originální název.

Celé finále můžete stále zhlédnout zde:

https://youtu.be/ey6K2NW41jo, nebo odkaz na QR kódu níže.

Vítězné prezentace:

Chcete porovnat své znalosti s vítězi? Zde je pár soutěžních otázek:

1.kolo:
  1. Vamberk proslul hned několika řemesly. Je proslaven krajkou, kamnářstvím a také v minulosti i zpracováním kamene. Z kamene se ve velkém vyráběly v 17.a 19. století:
  2. Dnes již neexistující firma Porkert, jejíž továrna se nacházela při řece Bělé nad Skuhrovem nad Bělou, vyráběla proslulé kuchyňské náčiní. Byl to:
  3. Prvotiny Františka Kupky najdete v našem regionu:
  4. Kolik let letos uplynulo od úmrtí spisovatele Karla Poláčka?
  5. Významná křižovatka turistických cest na hřebeni Orlických hor se jmenuje podle počtu cest, které se tam setkávají. Je to:
  6. Fotbalový klub v Rychnově nad Kněžnou se jmenuje:
  7. Výtrusy plavuně vidlačky se v minulosti používaly k divadelním trikům. Kde byste ji hledali?
  8. Od jakého roku se v Kvasinách vyrábějí automobily? Tehdy Ing. František Janeček koupil část solnického panství a v těchto prostorech začal vyrábět karosérie pro Jawu 700.
  9. Jaká je počtem obyvatel nejmenší samostatná obec v okrese Rychnov nad Kněžnou?
  10. Která chráněná léčivá rostlina je schopna růst v suchých trávnících, ale i na mokrých loukách?
2. kolo:
  1. Nad řekou Bělou nestojí hrad:
  2. V roce 2019 byla na jednom z vrcholů Orlických hor postavena rozhledna. Kde?
  3. Rybník leží v okrese Rychnov nad Kněžnou v nadmořské výšce 279 m. Jedná se o největší vodní plochu v rychnovském okrese a je v povodí řeky Dědiny. Rozloha rybníka je 62,6 ha. Je to:
  4. Některá městečka či vsi měla původně jiné jméno než dnes. Předchůdcem Dobrušky bylo Leštno a předchůdcem Černíkovic byl:
  5. Několik desetiletí zaznamenával pomocí objektivu dění v regionu vamberecký fotograf:
  6. V letech 1935 -1940 vydával Stanislav Dvořák v Rychnově nad Kněžnou vlastivědný sborník věnovaný naší oblasti. Jmenoval se:
  7. Všichni známe román Boženy Němcové Babička. Románovou babičkou je Marie Magdaléna Novotná rozená Čudová. Ta se v roce 1770 narodila v našem regionu. Pocházela z:
  8. Jedna z obcí z našeho regionu má ve svém znaku pannu na jelenu. Je to:
  9. Lesopark Lipová stráň je součástí Přírodního parku Orlice a leží u Divoké Orlice. U kterého města se nachází tato pozoruhodná památka?
  10. Jelení zvěř je doma i v Orlických horách. Kdy jeleni shazují parohy?

plakat_2.rocnik Olympiady regionalnich znalosti

qr kod_online_2.rocnik Olympiady regionalnich znalosti