17. listopad na Rychnovsku

Pro vaše žáky jsme proto ve spolupráci s videostudiem D-Credit CZ s.r.o. připravili 10 krátkých videí, které chronologicky za sebou připomínají a popisují průběh Sametové revoluce na Rychnovsku. Odkazy na jednotlivá videa naleznete v příloze. Můžete je pro své žáky využít i během distanční výuky a doplnit vlastními zkušenostmi, vzpomínkami a zážitky. Na události kolem 17. listopadu 1989 na Rychnovsku vzpomínají přímí účastníci revoluce, tehdejší aktivisté a někteří členové občanského fóra:

• Petr ´Saxáč´Dvorný
  • Petr Vančura
  • Slávek Klecandr
  • Jaroslav ´Morče´ Morávek
  • Jiří Šimek

Na prvních dochovaných záběrech ze Sametové revoluce na náměstí v Rychnově n. Kn. 27. 11. 89 mluví:

• Petr Narwa
  • Petr Dvorný
  • Jan Šimáček
  • Farář p. Jakoubek

Odkazy na videa níže souhrnně ZDE

Sametová revoluce na Rychnovsku pro žáky a pedagogy základních škol
  • video č.1 (1:30)– úvod a Sametová revoluce v Praze 17. 11. 89
  • video č.2 (2:52) – první dny revoluce v Rychnově n. Kn. popisuje P. Dvorný a P. Vančura
  • video č.3 (2:25) – o komunismu mluví S. Klecandr, J. Morávek a P. Dvorný
  • video č.4 (5:53) – první záběry revoluce z rychnovského náměstí s P. Narwou, o kterém mluví J. Šimek, P. Vančura a P. Dvorný
  • video č.5 (5:31) – „živý řetěz“ v Rychnově, rychnovské zvonění a tehdejší naději a radost popisuje S. Klecandr a P. Dvorný
  • video č.6 (2:06) – komunistická šikana a básničky S. Klecandra a P. Dvorného
  • video č.7 (2:57) – proč si připomínat Sametovou revoluci a jak to vidí dnes J. Morávek, P. Vančura a S. Klecandr
  • video č.8 (2:40) – písnička Karla Kryla Bratříčku zavírej vrátka od Honzy Křížka na oslavách výročí 30 let od svobody na Starém náměstí v Rychnově n. Kn.
  • video č. 9 (2:51) – písnička Modlitba pro Martu od Mladého týnišťského big bandu na oslavách výročí 30 let od svobody na Starém náměstí v Rychnově n. Kn.
  • video č.10 (4:00) – písnička Koně od Oborohu na loňských oslavách výročí 30 let od svobody na Starém náměstí v Rychnově n. Kn.