Zahrada v Záměli

V říjnu 2019 došlo k přestěhování zahrady, kterou Sdružení SPLAV, z.s. provozovalo v Doudlebách nad Orlicí, do obce Záměl. Máme k dispozici neobývaný statek s velkými pozemky i vnitřním zázemím a s obrovskou pomocí pana starosty a zaměstnanců obce Záměl začali upravovat vnitřní prostory a především zahradu. Získali jsme mezi sebe zkušené a pracovité kolegyně - Jarmilu Řezníčkovou a Petru Formánkvou, které v Záměli hospodaří a s velkým nasazením celý areál zvelebují.

Zahradu jsme pojmenovali Dobromysl. Podle oblíbené léčivky a proto, že dobrá mysl je to, o co se snažíme.

Na konci února jsme se představili veřejnosti - ´otevřeli jsme dveře´ a pozvali zájemce na prohlídku zahrady, uspořádali jsme workshop pro děti v místní škole a přednášku pro veřejnost. Účast byla vysoká a my jsme za to moc rádi!

Na zahradě v Záměli bude probíhat také většina aktivit projektu Zahradní terapie v praxi, který tematicky navazuje na projekt Spolu-pracujeme - spolu se SPLAVem. Oba projekty byly podpořeny z Operačního programu zaměstnanost, opatření Sociální služby a komunity. Více informací o našem aktuálním projektu zde: Zahradní terapie v praxi.

Zahradní terapii však nenabízíme jen v rámci projektů, rádi přivítáme na zahradě klienty různých zařízení, ale i jednotlivce, kteří mají chuť strávit čas v příjemném přírodním prostředí a ve svém tempu a podle svých schopností nám pomoci se zakládáním a údržbou zahrady. Nebudeme samozřejmě zapomínat ani na relax! V zahradní terapii bychom se postupně rádi profesionalizovali, je to náš velký zájem. Sdružení SPLAV, z.s. je ve výboru Asociace zahradní terapie, která vznikla v České republice v dubnu 2019: http://www.asociacezt.cz/.

Z DENÍČKU ZAHRADNIC
30. 3. 2020:
  • Máme téměř vyklizenou stodolu, kde budeme mít prostor pro workshopy.
  • Je uklizená dílna od všech odpadů.
  • Sousedi nám přivezli velký vozík hnoje a tak jsme ho hned rozvezly na budoucí záhon s bobulovými keři a následující den jsme vysadili nové sazenice.
  • Pan Hlaváček nám uhrabal pole.
  • Už víme, jak budou vypadat vyvýšené zeleninové a bylinkové záhonky. Těšíme se na realizaci.
  • Vybudovali jsme zakopané záhony pro kyselomilné rostliny a ty už jsme i vysázely.
  • Pustily jsme se do vykopávání drnů v předzahrádce, hledáme záhony po babičce, vyrýváme plevel a vyhrabáváme kameny - je to potřeba hlavně proto, aby bylo kam uložit přivezené rostliny z Doudlebské zahrady.
  • Připravujeme vyvýšený záhon na místě bývalého pařeniště v předzahrádce. Z boku bude prostor, kam si budou moci zajet vozíčkáři a pohodlně dosáhnout na záhon. Říkáme tomu piáno:).
  • Spravili jsme plot!