Zahrada v Záměli

V říjnu 2019 došlo k přestěhování zahrady, kterou Sdružení SPLAV, z.s. provozovalo v Doudlebách nad Orlicí do obce Záměl. Dostali jsme od obce k dispozici neobývaný statek s velkými pozemky i vnitřním zázemím a s obrovskou pomocí zaměstnanců obce Záměl začali upravovat vnitřní prostory a především zahradu. Získali jsme mezi sebe zkušené a pracovité kolegyně - Jarmilu Řezníčkovou a Petru Formánkvou, které v Záměli hospodaří a s velkým nasazením celý areál zvelebují.

Na konci února jsme se představili veřejnosti - otevřeli jsme dveře a pozvali zajemce na prohlídku zahrady, uspořádáali jsme workshop pro děti v místní škole a přednášku pro veřejnost. Účast byla vysoká a my jsme za to moc rádi!

Březen v Záměli:
  • Máme téměř vyklizenou stodolu, kde budeme mít prostor pro různé vyrábění.
  • Je uklizená dílna od všech odpadů.
  • Sousedi nám přivezli velký vozík hnoje a tak jsme ho hned rozvezly na budoucí záhon s bobulovými keři a následující den jsme vše vysadili vše, co přišlo ze zahradnictví Kruh.
  • Pan Hlaváček nám uhrabal pole.
  • Už víme, jak budou vypadat vyvýšené zeleninové a bylinkové záhonky. Těšíme se na realizaci.
  • Vybudovali jsme zakopané záhony pro kyselomilné rostliny a ty už jsme i vysázely.
  • Pustily jsme se do vykopávání drnů v předzahrádce, hledáme záhony po babičce, vyrýváme plevel a vyhrabáváme kameny - je to potřeba hlavně proto, aby bylo kam uložit přivezené rostliny z Doudlebské zahrady.
  • Připravujeme vyvýšený záhon na místě bývalého pařeniště v předzahrádce. Z boku bude prostor, kam si budou moci zajet vozíčkáři a pohodlně dosáhnout na záhon. Říkáme tomu piáno:).
  • Spravili jsme plot!